Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

ΓΙΩΡΓΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ


Ο Γιώργος Ντεγιάννης καταγόταν απο τους Στρόπωνες γιός του Γιάννη Ντεγιάννη.Το 1905 διορίστηκε δάσκαλος στη Στενή και έμεινε έως το 1920.Παντρεύτηκε την Μαριγώ Θεοφίλου από τους Ανδρονιάνους.
 Έργα του για την περιοχή μας ,το Χρονικό του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων,το ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΓΟΥΣ που είναι ένας ύμνος στη φύση.
Ο Γεώργιος Ντεγιάννης και η Μαριγώ ευτύχησαν να κάνουν
πέντε γιους, τον Ηλία ,ήρωα της Αντίστασης κατά των Γερμανών και προς τιμή του οποίου ένα αντιτορπιλικό φέρει το όνομά του,τον Χρήστο ο οποίος έγινε γιατρός και έζησε στην Λάρισα, τον Γιάννη , τον Σωτήρη που σπούδασε πολιτικός μηχανικός και έζησε στη Φιλοθέη και τον Θοδωρή που το 1984 έφτασε στον βαθμό του ναυάρχου.

https://www.andronianoi.gr/
O Γεώργιος ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος ιδιαίτερα προικισμένος με πολλές ικανότητες. Ήξερε πολύ καλά αρχαία Ελληνικά και μετέφραζε άνετα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, και πάντοτε είχε τα δύο αυτά έπη στο προσκεφάλι του! Ήξερε όχι μόνο την σημασία όλων των Ομηρικών λέξεων αλλά και την ετυμολογία τους! Όμως δεν ήταν προγονόπληκτος και «κολλημένος» στο αρχαίο μεγαλείο! Θαύμαζε και εκτιμούσε την γλώσσα που μιλούσε ο απλός λαός, τη δημοτική, για την καθιέρωση της οποίας συμμετείχε σε πολλούς αγώνες των δημοτικιστών. Ασχολήθηκε και με μεταφράσεις από τα Γαλλικά. Έγραψε και ένα ιστορικό βιβλίο για την δράση του Κριεζώτη. Εκτός από την Εύβοια δίδαξε και στην Αθήνα ,στη Μαράσλειο. Φαίνεται ότι απέκτησε τέτοια φήμη ώστε τον κάλεσε ο Βενιζέλος στο Παρίσι για να διδάξει τα παιδιά του ,πράγμα που έκανε για δύο χρόνια {γύρω στο 1938} 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.