Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

ΑΙ ΓΙΩΡΓΗΣ


Καλαμούδα,Γέροντας,Αι Γιώργης,Πούρνος.Λόγω της σειράς  των κατάστοιχων πιθανολογούμε  τον Αι Γιώργη Αρμά .Η μονή δεν καταγράφεται μόνο το χωριό    γιατί πιθανώς δεν υπήρχαν καλόγεροι και παραγωγή για να φορολογήσουν. Ο ναός του Αι Γιώργη στο Σκουντέρι αν υπήρχε τότε  θα καταγραφόταν μετά τον Πούρνο. 
Αξιοσημείωτο το επίθετο Λάπα το οποίο υπάρχει και σήμερα στους Βούνους.


Οικογένειες 8
Συνολικός φόρος 555
Σιτάρι 200
Κριθάρι 160
Πρόβατα 45
Κρασί 150

Ο ΑΡΜΑΣ   Δεν είναι τεκμηριωμένο το έτος ιδρύσεως της Μονής, αν και υποστηρίζεται το 1141. Επιγραφή εντοιχισμένη στην εξωτερική πλευρά του ανατολικού τοίχου φέρει ως έτος ιδρύσεως το ΖΡΜΕ = 7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637. Πιθανό είναι η ονομασία της Μονής (ΑΡΜΑ), να αποτελεί ηχητική παράφραση αυτής της ημερομηνίας (ΖΡΜΕ). Εξίσου όμως πιθανό είναι, το έτος αυτό (1637) να αγιογραφήθηκε ο νάρθηκας που είναι μεταγενέστερη προσθήκη στον κυρίως Ναό, σχήματος τετραγώνου, με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, οι οποίοι έχουν ληφθεί από αρχαίο  ναό, όπως και άλλα υλικά.Αξίζει, να αναφέρουμε ότι η Μονή υπήρξε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, σημαντικό πνευματικό κέντρο για την περιοχή, πηγή φωτός μέσα στα σκοτάδια της δουλείας.

Σε αυτή γαλουχήθηκε μια σπουδαία προσωπικότητα της Επανάστασης του ΄21, ο Νεόφυτος Αδάμ, που έγινε μοναχός σε ηλικία μόλις 13 χρόνων. Μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εθνεργέτης της Τουρκοκρατούμενης Εύβοιας, Επίσκοπος Ευρίπου, πρόεδρος επί 8 χρόνια της Ιεράς Συνόδου και βουλευτής Εύβοιας, τιμήθηκε για την εθνοσωτήρια δράση του από το βασιλιά Όθωνα με τον ανώτατο Σταυρό του ταξιάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.