Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Γάτος Κωνσταντίνος (Μπενεβόλιας)


Γάτος Κωνσταντίνος (Μπενεβόλιας)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ή ΚΩΣΤΑΝΤΟΥΡΑΣ)  ΓΑΤΟΣ  
   


Ο Κωνσταντής γεννήθηκε το έτος 1887 στη Στενή και ήταν τσοπάνης.
Πατέρας του ήταν ο Μήτσος ΓΑΤΟΣ (Μπενεβόλιας) που γεννήθηκε περίπου το 1859 και μάνα του η Τασά ΓΕΡΑΚΙΝΗ.
Τρία αδέλφια του πέθαναν σε νεαρή ηλικία ο Ζήσης και ο Βαγγέλης 14 με 16 χρονών από τύφο και ο Θανάσης 22 χρονών από πνευμονία.
Είχε τέσσερες αδερφές
1)Τη Στέλλα που παντρεύτηκε το Δημήτρη ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ (ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΙΟΙ) και έκανε 4 παιδιά. Το Ζήση, το Στέφανο (Θανάκη), το Βασίλη, το Γιώργο που κατοίκησαν στην Έξω Παναγίτσα, την Κατερίνα και το Ντίνο (Λάρος), που έμεινε στη Στενή.
2)Την Ελένη (Μπακού) που παντρεύτηκε τον Αντώνη ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ (Τσαγκρανέλη) και έκανε 4 παιδιά. Το Μήτσο (Οινόφυτα) την Αθανασία (φούρνο Στενής), το Γιάννη (ταχυδρόμο στους Καθενούς) και το Σπυράκη.
3)Τη Βαγγελιώ που παντρεύτηκε τον Κώστα ΚΑΤΣΑΝΑ (Κώτσα) και έκανε 4παιδιά. Το Ζήση (καφενείο πλατεία Στενής) το Μήτσο, τον Θανάση και την Τασά  (γυναίκα του Παλαιολόγου Παναγιώτη «Βώτα»).
4)Την Παρασκευή (Τσιβή), που παντρεύτηκε τον Πέτρο ΚΡΗΤΙΚΟ από την Κ. Στενή, κατοίκησαν στα Οινόφυτα και έκαναν 4 παιδιά Το Σπύρο, τη Δήμητρα, την Ελένη και τη Μαρία.
Ο Κωνσταντής παντρεύτηκε την Κατερίνα ΑΓΓΕΛΗ (Πινιώρα) η οποία γεννήθηκε το 1892 και ήταν κόρη του Γιάννη ΑΓΓΕΛΗ (Καπέλος).      Ο Γιάννης όπως εξιστορούσε στη κόρη του, είχε μαζί με τον αδελφό του Μελέτη σκάψει, για να βρουν την εικόνα της Αγίας Άννας (όπως ακριβώς περιγράφεται στην ιστοσελίδα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΕΝΗΣ).
Η Πινιώρα είχε πέντε αδέλφια
1)Την Άννα που παντρεύτηκε το Χρήστο Παπαλάμπρο και έκανε 3 παιδιά. Το Βαγγέλη (τσοπάνης και εξοχικό Καταρράκτης), το Μήτσο (ΟΤΕ) και τη Γιούλα (Τσιγκάνα) που παντρεύτηκε στο Θεολόγο.
2)Την Αργυρώ που παντρεύτηκε στην Κ. Στενή τον Γιώργο ΜΕΡΓΟ και έκανε  έξη παιδιά. Το Γιάννη που είχε τον φούρνο στην Κ. Στενή, την Ελένη που παντρεύτηκε τον Αργύρη ΚΡΗΤΙΚΟ και έμενε Ψαχνά, την Ρίνα που παντρεύτηκε τον Παύλο δασικό στη Στενή, την Παρασκευή που παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο ΓΕΡΑΚΙΝΗ, τη Μάτω που παντρεύτηκε το Γιώργο ΣΟΥΛΤΑΝΗ, και τη Σταυρούλα που παντρεύτηκε στα Ψαχνά τον ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ.
3)Την Μαρία (Γουλάκη) που παντρεύτηκε τον Παναγιώτη ΒΛΑΧΟ (Γκαρίνη ή Μπούρα) και έκανε 4 παιδιά. Το Χρήστο, το Μήτσο, την Κατερίνα και τη Ζαχαρού.
4)Το Νίκο (Τζελά ή Καπέλο) ο οποίος παντρεύτηκε στο Αφράτι και έκανε 4 παιδιά. Το Γιάννη, τον Αντώνη, την Κωστούλα και τη Γιούλα
5) Το Θανάση (Νακαράκη) που  παντρεύτηκε τη Φώτω. Δεν είχαν παιδιά   και έμενε στη Στενή στο σπίτι που σήμερα είναι ο ομώνυμος Ξενώνας.
Ο Κωνσταντής και η Κατερίνα (Πινιώρα) έκαναν έξη παιδιά
Το 1917 το Ζήση, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 29 ετών στον εμφύλιο πόλεμο στο Κιλκίς. Υπηρετούσε στρατιωτική του θητεία  στην Ελληνική Χωροφυλακή. Το 1920 την Τασά, επί σειρά ετών εκκλησάρισσα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Στενή, παντρεύτηκε τον Ταξιάρχη ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ και έκανε 2 παιδιά το Ζήση και τη Γιαννούλα.
Το 1924 το Χρήστο που υπηρέτησε στην Αστυνομία Πόλεων, παντρεύτηκε από την Κύμη την Ελένη και έκαναν δυο παιδιά την Κατερίνα και τη Ζωή.
Το 1926 το Θανάση κτηνοτρόφο και εργάτη που παντρεύτηκε την Κατίνα ΝΤΟΥΡΜΑ του Δημήτρη (ΜΑΥΡΟΣ)  και έκαναν τρία παιδιά το Ζήση, τη Βασιλική και τον Κωνσταντίνο.
Το 1929 το Δημήτρη κτηνοτρόφο και Λαναρά, παντρεύτηκε την Ζωή ΡΑΖΟΥ και έκαναν ένα παιδί τον Κώστα.
Και τέλος το 1931 έκαναν τη Βαγγελιώ που παντρεύτηκε το Σπύρο Μπεληγιάννη, που υπηρετούσε στην Χωροφυλακή και έχουν μια κόρη την Ελένη.




Στη Λειρί αρχές 10ετίας του 1950 διακρίνονται όρθιοι από δεξιά. ΝΤΟΥΡΜΑΣ Αλέκος του Δημητρίου ΓΑΤΟΣ Μήτσος του Κωνσταντή, ΝΤΟΥΡΜΑ  Γιούλα του Δημητρίου (αδελφή του Αλέκου) ΓΑΤΟΣ Αθανάσιος του Κωνσταντή και ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ Μήτσος του Αντωνίου, καθιστός ο ΓΙΑΜΑΣ Προκόπης.




Φωτογραφία 1959. Από δεξιά η Κατίνα γυναίκα του Θανάση ΓΑΤΟΥ του Κωνσταντή, κρατά στην αγκαλιά της την κόρη της Βασιλική και είναι έγκυος στον τρίτο γιό της Κωνσταντίνο, δίπλα ο Μήτσος ΓΑΤΟΣ του Κωνσταντή και δίπλα η μάνα του Κατερίνα (Πινιώρα). Δίπλα η Γιούλα κόρη του Νίκου ΑΓΓΕΛΗ (Τζελά) με το άντρα της ΚΥΤΙΝΟ Θανάση από το Αφράτι και τελευταίος ο Βαγγέλης ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ.
---
Ο Κωνσταντής ασχολήθηκε και με τα τοπικά σαν κοινοτικός σύμβουλος. Παραμονές εκλογών βρίσκονται παρέες στο καφενείο του Κατού. Ο Κωνσταντής καθόταν με τον φίλο του ΓΙΑΜΑ Κώστα και κέρασε τις άλλες παρέες ένα κρασί. Τότε ο ΓΙΑΜΑΣ σηκώθηκε όρθιος και με το ποτήρι ψηλά φώναξε δυνατά «Μπενεβόλια Μπενεβόλια ο λαός σε χαιρετά». Η φράση αυτή έχει μείνει και διηγιέται σαν ένα όμορφο χωρατό μέχρι σήμερα.
Στα τελευταία του χρόνια τον αποκαλούσαν μπάρμπα Κώστα, πέθανε σε ηλικία 77ετών το 1964. Η γυναίκα του πέθανε σε ηλικία 97 ετών το 1989. Η κόρη του Τασά πέθανε σε ηλικία 95 ετών το 2015 και ο γιος του Θανάσης σε ηλικία 93 ετών το 2019.  Τα υπόλοιπα τρία παιδιά του, ο Χρήστος 96 ετών, ο Μήτσος  92 ετών και η Βαγγελιώ 89 ετών βρίσκονται εν ζωή.  

Κώστας Γάτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.