Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

ΑΧΛΑΔΕΡΗ




Σιτάρι  15 φορτώματα  300 άσπρα
Κριθάρι 15 φορτώματα 210
Πρόβατα 150 φόρος 63 άσπρα
Βαμβάκι 31
Μελίσσια 30
Γουρούνια 4
Κρασί  360









Απο πολλούς μελετητές  και τον χάρτη που  έχει δημοσιευθεί,τοποθετείται  στη σημερινή  θέση της Αχλαδερής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κάτι που μάλλον δεν ισχύει λόγω της σειράς και της τάξης που τηρούσαν οι Τούρκοι στα καταστοιχά τους .Σύμφωνα με τα κατάστοιχα βρίσκεται κοντά  σε Λουτό, Θεολόγο.Κρατάμε πολλές επιφυλάξεις για την τοποθεσία.
Η Αχλαδερή είναι φυτωνυμικό τοπωνύμιο και στις δυο εκδοχές του.Αχλαδιές η Αχ λάδια .


Η Αχλαδερή είναι κτηνοτροφικός οικισμός καθώς φορολογείται για 150 πρόβατα.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι στα ονοματεπώνυμα των αρχηγών οικογενειών περιλαμβάνονται ο Γιάννης και ο Θωμας Μαυρόπουλος. Η περιοχή που τοποθετείται είναι η περιφέρεια του Μαυρόπουλου του παλιού και του νέου.Σε παλαιότερη αναζήτηση για το  αν υπάρχει σε άλλο σημείο χωριό με το όνομα  Μαυρόπουλο και πιθανή μετακίνηση κατοίκων βρήκαμε το Μαυρόπουλο Βορείου Ηπείρου στην επαρχία Φοινίκης2.



1. Αχλαδερή με παλιά ονομασία «Μαρκέσιον».
Η μια εκδοχή για την ονομασία του οικισμού είναι ότι : Στα χρόνια της επανάστασης του 1821, οικογένειες από τη Σάμο, τη Χίο, τα Ψαρά  και τη Λέσβο, με πλοιάρια αποβιβάστηκαν στην περιοχή και ενώθηκαν με τους  κατοίκους του οικισμού και μετονόμασαν τον οικισμό από Μαρκέσι σε Αχλαδερή,  επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού προερχόταν από την Αχλαδερή Μυτιλήνης.  Η δεύτερη αναφέρει πως η προέλευση  της ονομασίας είναι  από τη λέξη αχλάδα η οποία δηλώνει και το δέντρο και τον καρπό. Από τον αρχαίο τύπο η αχράς, της αχράδος (=είδος άγριου απιδιού, αχλάδι) προέκυψε με τροπή του ρ σε λ η λέξη αχλάς-άδος, την αχλάδα.




2.Μαυρόπουλο Βορείου Ηπείρου:Χωριό στην επαρχία Φοινίκης σε υψόμετρο 75 μ. γύρω στα 5 χιλιόμετρα δυτικά του Δελβίνου. Απλώνεται στα Βορειοανατολικά του βουνού της Φοινίκης, στην άκρη του αυτοκινητόδρομου Αγ. Σαράντα –Δέλβινο.

Πήρε την ονομασία από το μαύρο και πουλί, όπου βάσει των λεγομένων τη σοδιά του σιταριού ακόμα προτού θεριστεί την έτρωγαν τα μαύρα πουλιά, τα κοράκια.

ΕΥΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑ Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών σε αυτοτελή τόμο (Παράρτημα Στ΄, 1989)
L΄EUBEE LA FIN DU XVe SIECLEEconomie et Population les registres de L΄annee 1474 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.