Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ






ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1.Στο  γειτονικό χωριό Καθενοί γκεργκεφίκια ονομάζαν το ζιπούνι και την ποδιά που ήταν κεντημένα. Λέγοντας γκερκερίφι εννοούσαν  το κέντημα  και το ρήμα γκερκεφίζω σήμαινε κεντάω σε καμβά. «Διρφυακά», Η παραδοσιακή φορεσιά των Καθενών, Θανάση Κορώνη σελ.186.

2. «Μύθοι,Θρύλοι,Παραδόσεις», Τάσου  Παπαποστόλου.

3.Δημήτρης Γιαννούκος.Το Χρονικό της Στενής σελ.27.

4.Διρφυακά,Τα Καλύβια, Γιάννης Μητάκης σελ.27.

5. Δημήτρης Γιαννούκος.Το Χρονικό της Στενής σελ.21

8. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το όνομα Σαρακατσάνος έχει τουρκική προέλευση και είναι σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το kara (καρά) που σημαίνει «μαύρος, μαυροντυμένος» και το kacan (κατσάν) που σημαίνει «φυγάς, ανυπότακτος».

9.Διρφυακά Νέα,Γιάννη Γιαννούκου.Επαγγέλματα στην Στενή το διάστημα του μεσοπολέμου

2.Σπάρτα

Θάμνος ο οποίος φύεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή μας.Τα σπάρτα τα χρησιμοποιούσαν για σκούπισμα μέσα στο σπίτι και για τις αυλές,τα κατώγια, τα μαντριά χρησιμοποιούσαν αστοφιές. Για τους ανθρώπους που δεν παρήγαγαν μαλλί ή δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν το σπαρτόνημα ήταν μια ανέξοδη λύση η οποία απαιτούσε πολύ περισσότερο κόπο.

Επεξεργασία σπάρτου. Κόβανε το βλαστάρι. Έκαναν ματσάκια περίπου στους 20 πόντους. Τα έβραζαν για μισή ώρα. Μετά τα έβαζαν στο νερό στο ποτάμι και τα σκέπαζαν με πέτρα. Ακολουθούσε το ξεφλούδισμα. Το εσωτερικό το πέταγαν, έβαζαν σε πέτρα και τα χτύπαγαν με τον κόπανο ώσπου να ασπρίσει. Ακολουθούσε το γνέψιμο στη ρόκα. Συνήθως έφτιαχναν τσουβάλια και φούστες.



Φέλπα:Είδος μάλλινου υφάσματος ,συγγενές του βελούδου. Πολύ μαλακό ύφασμα συνήθως απο βαμβάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.