Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Γεωργική απογραφή 1911


Γεωργική απογραφή 


Στα πλαίσια της προσπάθειας για αυτογνωσία και για ουσιαστική κατανόηση του καθ' ημάς τ(Ρ)όπου ζωής, παρουσιάζουμε τη Γεωργική απογραφή του 1911 για την περιοχή της Στερεάς και της Εύβοιας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δύο απογραφές, μία του 1929 και μία του 1961, με διαφορά μεταξύ τους περίπου μιας γενιάς. Θα καταστεί έτσι δυνατή η σύγκριση των οικονομικών στοιχείων, σε όλο το εύρος του 20ου αιώνα, για όποιον ερευνητή της περιοχής θα ήθελε να εμβαθύνει στις διεργασίες που σημάδεψαν τη μικρή του πατρίδα κατά την άνοδο και την πτώση του Μοντερνισμού καθώς και την είσοδο στην τελευταία πράξη του Δυτικού Πολιτισμού, τον ΜεταΜοντερνισμό.
Ωστόσο, οι απογραφές αυτές, κυρίως οι δύο παλαιότερες, δεν έχουν μόνο οικονομική σημασία, δεν καταγράφουν, δηλαδή, μόνο τον πλούτο κατά νομό, επαρχία και χωριό. Μέσα από τους πίνακές τους, θα μπορέσει το ευρύ κοινό να μελετήσει τους παλαιότερους οικισμούς και τα πραγματικά τους ονόματα, τους οικισμούς που εγκαταλείφθηκαν ή συνενώθηκαν όπως και την τότε διοικητική διαίρεση.
Τέλος, ο μελετητής θα μπορέσει να προσεγγίσει και να ψηλαφίσει την ιεράρχηση των αναγκών των κατοίκων αυτών των περιοχών αλλά και τις ανατροπές που εκείνη υπέστη στη διάρκεια του αιώνα. Επισημαίνουμε ότι, η ιεράρχηση των αναγκών, το τι, δηλαδή, αποφασίζει να προτάξει η κάθε κοινωνία και να εργαστεί εντατικά για να το παραγάγει, είναι αυτό που καθορίζει τον πολιτισμό της και, κυρίως, την ελευθερία της.







 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.