Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΜΑΡΓΕΛΙΑ



ΑΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΘΕΝΩΝ




Στα Μαργέλια, ένα χιλιόμετρο περίπου απόσταση από το κέντρο των Καθενών βρίσκονται τα ερείπια του βυζαντινού  ναού της Αγίας Τρίτης. Στα Μαργέλια υπήρχε σύμφωνα με την παράδοση μεσαιωνικός οικισμός ο οποίος ερημώθηκε όταν οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού Γίδες έριξαν δηλητήριο στο πηγάδι του χωριού και φαρμάκωσαν τους κατοίκους. Αιτία της εκδικητικής αυτής πράξης ήταν η προσβολή που είχαν κάνει οι Μαργελιώτες στους Γιδιώτες όταν σε ένα πανηγύρι τους είχαν ταΐσει γαϊδουρινό κρέας, το οποίο μαζί με τα άλλα, κρέας από ζώο με μια οπλή, θεωρήθηκε θανάσιμο αμάρτημα.
  Πρώτη που μελέτησε το μνημείο, το 1960, είναι η επιμελήτρια αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Ανδρειωμένου η οποία Εύβοια, Αρχαιολογικόν Δελτίον ΙΣΤ΄      
1960/Χρονικά,151-152 .

ΜΑΡΓΕΛΙΑ

   Τα Μαργέλια ήτανε μεγάλο χωριό ανεπτυγμένο γύρω από τρεις παλιές εκκλησίες. Σε κάποιο πανηγύρι οι Μαργελιώτες ετάισαν με γαϊδούρι τους Γιδιώτες, κατοίκους του διπλανού χωριού, πείθοντας τους ότι είναι μοσχάρι. Όταν το έμαθαν οι Γιδιώτες για αντίποινα έριξαν δηλητήριο στο νερό του μοναδικού πηγαδιού που υπήρχε στο χωριό. Πέθαναν όλοι οι κάτοικοι και το χωριό αφανίστηκε. Σώζονται σήμερα μόνο ερείπια, για να συντηρούν τον θρύλο.
   Οι ένοχοι του αφανισμού έφυγαν από το χωριό τους και πήγαν και στον ΚΟΥΤΡΟΥΛΑ για να κρυφτούν.
   Λένε ότι από την Αγ. Πηγή υπήρχε μια στοά που έβγαινε απέναντι στην φακή κοντά στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
                                                                                                               ΝΑΟΣ  ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΘΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΚΟΥΡΑ














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.