Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΠΙΣΣΩΝΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΓΟΡΑΣ




Η δημοσίευση είναι απο τον Χάρη Αρχοντάκη και τα Νέα της Χιλιαδούς.Η ημερομηνία είναι καταφανώς λάθος όπως αναφέρει και η εφημερίδα.

Τις πληροφορίες  που ακολοιθούν μας της έδωσε ο Νίκος Γαλάνης.






ΠΙΣΣΩΝΑΣ
                                              
 Το 1835 σχηματίζεται ο Δήμος Ληλαντίων και αναφέρεται σαν Πισώνας ή Πεισώντας με 62 κατοίκους. Το 1882 έχει 73 κατοίκους
Νικος Γαλάνης
.
Στον Κάτω Πισσώνα εγκαταστάθηκαν αρχικά οι τρεις πρώτοι αγοραστές από τα Βάβουλα. Μεταγενέστερες οικογένειες που ήρθαν στον Κάτω Πισσώνα ήταν η οικογένεια Αργυρίου, οι Σαλλήδες, η οικογένεια Τσούρτη  οι οποίοι ήτανε κολίγοι στο τσιφλίκι του Πούρνου, ο Γεωργαράς σαν γαμπρός του Γαλάνη από τα Βάβουλα, οι Ντουμαναίοι από την Στενή, ο Νίκος ο Γιώργος και ο Θανάσης. Ο Γιώργος είχε πάει στην Τριάδα σαν κολίγας του Κριεζώτη, και από εκεί ήρθε στον Πισσώνα. Οι
Σαλλήδες από την Οχτωνιά, οι Αγουριδαίοι από τον Πάλιουρα ,οι Γιαννουκακαίοι από την Μάνη και οι Τουλουμαίοι αργότερα από την Πολυτήρα που έμεναν καταγόμενοι από τα Καμάρια.
Στον Πάνω Πισσώνα άρχισε η εγκατάσταση από το 1906 .Η περιοχή ανήκε στον τσιφλικά Σπυρίδωνα Μόστρα  στον  οποίο ανήκε επίσης και τσιφλίκι στο Βαθύ. Το τσιφλίκι χωρίστηκε σε 20 «ζευγάρια» τόπου. Η ορολογία του ζευγαριού προήλθε από το ζευγάρι των ζώων που χρειάζονταν για να οργώσουν. Ένα ζευγάρι τόπος ήταν 220 στρέμματα, συνολικά οι είκοσι μερίδες που αγοράστηκαν  είναι 4400 στρέμματα. Τα 16 τα αγόρασαν ξένοι και τα 4 Πισσωνιάτες. Μισό ζευγάρι ο  Κωνσταντίνος Γαλάνης ,άλλο μισό ο Δημήτρης  Καρκαλής, το κάρτο ήταν το ένα τέταρτο.. Από μισό ζευγάρι  ο Αθανάσιος Τουλούμης με τον  Κωνσταντίνο Καρκαλή (Μπουλούκο). Μισό ζευγάρι ο Γιώργος Τζαφέρος (Χουλιαράς).
  Οι  νέοι οικιστές του Πισσώνα που αγόρασαν  γη και εγκαταστάθηκαν είναι ο Μπεληγιάννης Χαράλαμπος , ο Νεφράμης Κωνσταντίνος,
  Σπύρος Μπουρόδημος, ο Τρίκκας Δημήτριος από τον Άγιο Αθανάσιο, ο Τομαράς Απόστολος ,
, ο Καρατζάς Αντώνιος από την Ατταλη, ο Καρράς Ευάγγελος από τις Τσέργες, ο Καρλέτσος Νικόλαος από την  Λούτσα, ο Μπασούκος Γεώργιος από Στρόπωνες, ο Σταύρος Καρκαλής( Μεζάτης), ο Χασάνδρας από τις Τσέργες, ο Γιώργος Τσιριμώκος , ο Ιωάννης  Καραντάκης.
Μέσα στο τσιφλίκι υπήρχε ο πύργος, ένας νερόμυλος ο οποίος έπαιρνε νερό από τα Έρια και η βρύση του Μόστρα.

Μετά την διάλυση του Δήμου Ληλαντίων και με το Β.Δ. 11-8-1912,ΦΕΚ. Α 245)1912 αποτελεί συνοικισμό στην κοινότητα Καθενών μαζί με την Λούτσα. Στην απογραφή του 1920 έχει 303 κατοίκους. Ο συνοικισμός αναγνωρίζεται σαν κοινότητα με το Δ. 5-8-1924 ,ΦΕΚ. Α 131)1925.Το 1928 έχει 339 κατοίκους και το 1951 434.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.