Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ



Ο Γιώργος Ντεγιάννης "Βασιλικά ταξίδια στην Εύβοια και στις Βόρειες Σποράδες όπως τα περιέγραψε ο L. ROSS" (Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών. Τόμος Ζ΄, σελ. 310-311), γράφει πως ο Βασιλεύς Όθωνας, βρισκόταν στη Στενή στις 10-11 Οκτωβρίου 1844. Την πληροφορία δε αυτή, χρησιμοποίησε και ο Δημήτρης
Γιαννούκος, στο βιβλίο του "Το χρονικό της Στενής" του νομού Ευβοίας, στη σελίδα 99 "Επίσκεψις του Βασιλέως Όθωνος εν Στενή".

- Κάποια νέα στοιχεία όμως, μας κάνουν να πιστεύουμε, πως ο Όθων βρισκόταν στη Στενή, στις 27 Σεπτεμβρίου 1848.

- Πώς προκύπτει αυτό;

- Στην Αταλάντη, στο Δημοτικό Πάρκο, πίσω από το Λιμεναρχείο, υπάρχει επιγραφή, με απόσπασμα Βασιλικού Διατάγματος, με το οποίο δημιουργείται Δήμος, με την επωνυμία "ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΗΣ". Και να τι αναφέρει ακριβώς:

ΔΙΑΤΑΓΜΑ
... ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΣΚΑΛΑΝ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΗΣ"

ΕΝ ΣΤΕΝΗ ΤΗΝ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1848
ΟΘΩΝ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μ. ΡΟΥΦΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΗΣ
Ο Δήμος δημιουργήθηκε στη θέση ΣΚΑΛΑ της Αταλάντης και το σημαντικό, για μας τους Δίρφυους, είναι ότι το διάταγμα συντάχθηκε και υπογράφτηκε στη Στενή, με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 1848.

Ήταν άλλωστε λογικό να συμβεί αυτό, γιατί την εποχή εκείνη, ούτε τα επικοινωνιακά μέσα υπήρχαν και επί πλέον μια περιοδεία διαρκούσε ίσως και μήνες. Κατά συνέπεια, θα συνόδευαν τον Βασιλέα και κάποιοι υπουργοί και αρκετοί κρατικοί υπάλληλοι, ώστε να είναι εφικτό να υπογράφονται επί τόπου Βασιλικά Διατάγματα.

- Αναφέρει στο βιβλίο του ο Δημήτρης Γιαννούκος, ότι ο Βασιλέας φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Δημάρχου Τασιού Θωμά. Η πληροφορία αυτή επαληθεύεται, δεδομένου ότι ο Τασιός Θωμάς ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου στις 5-1-1848, δηλαδή 9 και πλέον μήνες από την επίσκεψη του Βασιλέως και άρα αυτός ήταν ο Δήμαρχος την συγκεκριμένη ημερομηνία...

- Η ονομασία "ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΗΣ" υιοθετήθηκε, γιατί οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής είχαν έρθει από τη Μακεδονία, την περιοχή της Πέλλας. Και απ' ότι μας πληροφόρησε η Λένα Ντουμάνη-Σημαιωνίδου, σύζυγος του Σπύρου Ντουμάνη που κατάγεται από την Αταλάντη, ο παππούς της γιαγιάς της, λεγόταν Ζαϊμης και είχε έρθει με τους άλλους Μακεδόνες στην περιοχή, δηλαδή πριν πέντε γενιές. Υπάρχει σήμερα στην Αταλάντη συνοικία που λέγεται "Ανω Πέλλη" ή "Μακεδονίτικα".

Η επικρατούσα άποψη
Αν θέλουμε να μείνουμε στην άποψη που επικρατεί, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η αναγραφόμενη ημερομηνία, είναι λανθασμένη, ή όταν πρόκειται για κάποια άλλη Στενή (ποια όμως;).

- Εκτός από τις πηγές που προαναφέραμε και συνηγορούν στο ότι η επίσκεψη του Όθωνα έγινε στις 10-11- Οκτωβρίου 1844, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση αυτή και το γεγονός, ότι, ο Γεώργιος Θωμάς, γιος του Δημάρχου Τασιού Θωμά και αδελφός του Δημητρίου Θωμά (Σοσόνη), που χρημάτισε Δήμαρχος Ληλαντίων επί 13 συνεχόμενα χρόνια (1866-1879), έφυγε μαζί με τον Όθωνα σε ηλικία 14 ετών, ο οποίος τον ενέγραψε στο Στρατιωτικό Σχολείο.

Ο Γεώργιος Θωμάς απεβίωσε στις 24-1-1879, σε ηλικία 49 ετών. Αρα είχε γεννηθεί το 1830 και συνεπώς το 1844 ήταν πράγματι 14 ετών.

- Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τη διερεύνηση αυτού του θέματος.

- Με την ευκαιρία θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι, ο Γεώργιος Θωμάς, εξελέγη βουλευτής σε τέσσερις εκλογικές περιόδους 1868, 1872, 1873 και 1875.

Την ίδια δηλαδή περίοδο, που δήμαρχος Ληλαντίων ήταν ο αδελφός του Δημήτριος Τασιού Θωμάς, από το 1866 μέχρι το 1879.

Στην αγαστή συνεργασία των δυο αδελφών, οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα, τα επιτεύγματα για το Δήμο Ληλαντίων τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως, η ανακίνηση του θέματος ιδρύσεως ειρηνοδικείου στη Στενή, η ίδρυση Ελληνικού σχολείου, ο μη μετασχηματισμός του Δήμου Ληλαντίων, η ανακίνηση του θέματος κατασκευής δρόμου Χαλκίδος - Στενής, η σύσταση εμποροπανήγυρης κλπ.

- Ο Γεώργιος Θωμάς όταν απεβίωσε, ήταν βουλευτής Χαλκίδος και Λοχαγός Πεζικού.


Γιάννης Γιαννούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.