Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΟΙ



Σύμφωνα με τους αττικούς φορολογικούς καταλόγους η περιοχή Διακρία ανήκε στη Χαλκίδα έως το 446 π.Χ.Το 436 π.Χ. εμφανίζονται σαν Διάκριοι από Χαλκίδα.Το 426 π.Χ. στους καταλόγους οι κάτοικοι εμφανίζονται Διακρίοι εν Εύβοία.Το 425π.Χ, χωρίστηκαν από την Χαλκίδα και εμφανίζονται δυο νέες κοινότητες Διακρίοι και Ποσείδιο.

Τέσσερα χιλιόμετρα πριν την Στενή ,λίγο πιο κάτω από τον Αι-Γιώργη υπάρχει το τοπωνύμιο Δακριές. Πολύ παλιό τοπωνύμιο χαμένο στα βάθη του χρόνου. Στη περιοχή φύεται ζουμπούλι με άσπρο πέταλα και κίτρινη καρδιά   που οι Στενιώτες,όπως και αλλού, το ονομάζουν το Δάκρυ της Παναγίας. Από διηγήσεις γεροντότερων είχαμε ακούσει ιστορίες πως όταν καλλιεργούσαν έβρισκαν αρχαίους τάφους  σε μεγάλη έκταση με κτερίσματα.Οι ίδιοι τα ονόμαζαν "λιβανιστήρια" αλλά όπως συμπλήρωναν πρέπει να ήταν φτωχοί άνθρωποι,αυτό το έλεγαν μάλλον, εξαιτίας των ευρημάτων.
Η αρχαία Διακρία ήταν η περιοχή που περιλάμβανε μεγάλη έκταση της κεντρικής Εύβοιας απο την περιοχή της  Δίρφης εως τον  Πυξαριά. Όπως ονομάζονταν  και στην Αθήνα  οι ορεσίβιοι (Πάρνωνα και Πεντέλη) έτσι  τους ονόμαζαν και στην περιοχή μας1  










1.ΔΙΑΚΡΙΑ,ΔΙΑΚΡΙΟΙ



1. μία από τις πολιτικές μερίδες τών Αθηνών μετά τον Σόλωνα
2. οι κάτοικοι τής Διακρίας στην Εύβοια.
[ΕΤΥΜΟΛ. Με το όνομα αυτό χαρακτηρίζονται οι κάτοικοι τής Αττικής πριν από την εποχή τού



.....Σόλωνος που κατοικούσαν στα υψηλά σημεία τής περιοχής, «διά (τά) άκρα», έκφραση από την οποία σχηματίστηκε η λ. Διάκριοι (πρβλ. υπεράκριοι και Παράλιοι, Πεδιακοί), κατ' αντιδιαστολή προς εκείνους που κατοικούσαν στις πλαγιές ή στα πεδινά. Ο παράλληλος τ. Διακριείς κατά τα εθνικά ονόματα σε -είς (πρβλ. Μεγαρείς, Ευβοείς)]

Διάκρια ή Διακρίς
Το βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής κατά την αρχαιότητα, που περιλάμβανε όλη τη βόρεια και βορειοανατολική πλευρά της Πάρνηθας και του Πεντελικού. Οι κάτοικοι της περιοχής, Διάκριοι ή Διακριείς, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία γιατί το έδαφος ήταν άγονο. Ήταν όμως ιδιαίτερα πολεμοχαρείς, γι’ αυτό και επιβάλλονταν στις πολιτικές διαμάχες των Αθηναίων. Ο Σόλων θέσπισε τη σεισάχθεια κυρίως για χάρη των Διακρίων, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Η κατάστασή τους βελτιώθηκε ουσιαστικά έπειτα από αυτή τη ρύθμιση. Οι Δ. δεν συμμετείχαν στα κοινά. Απέκτησαν μεγάλη πολιτική δύναμη όταν αρχηγός τους έγινε ο Πεισίστρατος και όταν, σε συμμαχία με τους Παράλους, υποστήριξαν τον Κλεισθένη στις δημοκρατικές, πολιτειακές και κοινωνικές ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις του (510 π.Χ.).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.