Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Γιάννης Μαγγούτας


Λίγα λόγια για το χωριό Με το όνομα ‘’Θεολόγος’’ υπάρχουν αρκετά χωριά στη χώρα μας, με μεγαλύτερο αυτόν της Θάσου. Ο Ευβοϊκός ‘’Θεολόγος’’ βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς τού μικρού Ευβοϊκού Ολύμπου και το 2001 είχε 580 κατοίκους. Απέχει 30 χιλιόμετρα περίπου από τη Χαλκίδα, μέσω Νέας Αρτάκης και 15 από την Ερέτρια.
Τούτη η διαδρομή -για την Ερέτρια-, που περνάει μέσα από το μικρό χωριό ‘’Γέροντα’’, γινόταν μέσα από ένα πανέμορφο δάσος, πριν αυτό –το καλοκαίρι τού 1997- γίνει παρανάλωμα του πυρός... Τελευταία, άρχισε πάλι να πρασινίζει το καρβουνιασμένο τοπίο. Πριν
από πέντε έξη χρόνια, τα 15 τούτα χιλιόμετρα ασφαλτοστρώθηκαν και ‘’έφεραν το χωριό μας πιο κοντά’’ στη νυφούλα του Ευβοϊκού, την πάλαι ποτέ κραταιά πόλη των θρυλικών αειναυτών. Τα αρχαία χρόνια, ο ‘’Θεολόγος’’ θα πρέπει να ήταν και ένας από τους 50 και πλέον δήμους της Ερέτριας. Απ’ όσα γράφει ο καθηγητής William Wallace, από μια εμπεριστατωμένη εργασία που έχει κάνει για τους ‘’Δήμους της Ερέτριας (Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών, τόμος Η΄, 1964), συμπεραίνουμε πως στην περιοχή του χωριού μας βρισκόταν ο δήμος Λάκη. Στο ‘’Θεολόγο’’ τοποθεσίες που έχουν παραπλήσιο όνομα μ’ αυτό της αρχαίας Λάκη, υπάρχουν τρεις: Η Ντελόκα (ή μήπως ντε Λόκα), Λακάκια και μεγάλη Λάκα. Το πότε άρχισε να κατοικείται τούτο το κάπως αμφιθεατρικό χωριό, τα μετά το Χριστό χρόνια, δεν είναι γνωστό. Βέβαιο πρέπει να θεωρηθεί ότι, το όνομά του το πήρε από την εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Θεολόγου. Αν -όπως πιθανολογείται- ο Αϊ-Γιάννης χτίστηκε από τον όσιο Χριστόδουλο, τότε τα πρώτα σπίτια του χωριού μας πρέπει να κατασκευάστηκαν γύρω στο 1090 . Στον ίδιο χώρο ίσως να προϋπήρχαν κάποια σκόρπια σπιτάκια, αλλά όχι με το όνομα Θεολόγος. Να πούμε ότι, σε απόσταση 5-6 χλμ. από το ‘’Θεολόγο’’ βρίσκονται τα χωριά: Μίστρος (ΒΑ), Πούρνος (ΒΔ), Καμάρι (ΝΔ) και Γέροντας (ΝΑ). Σε διπλάσια, περίπου, απόσταση και προς τα δυτικά –πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς τη Χαλκίδα- βρίσκεται ο Πισσώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.