Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΜΠΙΩΝ




ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΜΠΙΩΝ



Μετά την απάντηση του Τμήματος Γεωλογίας του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη προσέγγιση στο θέμα και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
1) Πώς ήταν η περιοχή;
Σύμφωνα με τα ευρήματα των Καμπιών μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση και να εξετάσουμε πως ήταν η περιοχή της Δίρφης την εποχή που χρονολογούνται τα απολιθώματα.

Το κλίμα ήταν τροπικό. Πολύ πυκνά δάση, οργιώδης βλάστηση και πολλά νερά. Ο τάπιρος αν και δεν είναι δεινός κολυμβητής ζούσε σε μέρη που υπήρχε πολύ νερό, ενώ τα μεγάλα φυτοφάγα ζώα που βρέθηκαν ζούσαν σε μέρη με οργιώδη βλάστηση, μιας και οι ανάγκες τους σε τροφή είναι μεγάλες.

2) Σε ποια περίοδο;
Τα συγκεκριμένα ζώα έζησαν την πλειόκαινο υποπερίοδο του καινοζωικού αιώνα.
3) Τι είναι ο καινοζωικός αιώνας;
Ο τελευταίος γεωλογικός αιώνας. Υπολογίζεται πω άρχισε 60 εκατομμύρια χρόνια πριν και συνεχίζεται έως και σήμερα. Στα όρια μεταξύ του μεσοζωικού και του καινοζωικού αιώνα έγιναν απότομες αλλαγές και άλλαξαν οι συνθήκες που κανονίζουν την σύνθεση, την ύπαρξη και τη διαβίωση της χλωρίδας. Βγήκαν από την θάλασσα ή αποτελείωσαν τον σχηματισμό τους οι μεγάλες οροσειρές της γης. Οι αλλαγές που έγιναν στον φυτικό και ζωικό κόσμο είναι πολύ σημαντικές.
Τα σημερινά είδη φυτών πήραν την θέση που έχουν σήμερα, ενώ εξαφανίστηκαν τελείως τα μεγάλα σαυροειδή ερπετά (δεινόσαυροι κλπ.).
4) Τι είναι η πλειόκαινος υποπερίοδος;
Αρχισε πριν 10 εκατομμύρια χρόνια και τελείωσε πριν από 3 ή 1 εκατομμύριο χρόνια. Είναι η υποπερίοδος που χρονολογούνται τα απολιθώματα των Καμπιών. Τα παράλια της Ευρώπης ήταν λίγο διαφορετικά από τα σημερινά και η Μεσόγειος εκτεινόταν στη θέση της κοιλάδας του Ροδανού. Τα ζώα αυτής της περιόδου μοιάζουν ή κάποια είναι ίδια με τα σημερινά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το κλίμα της Ευρώπης έγινε σιγά σιγά ψυχρό. Οι φοίνικες εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη.
5) Τι είναι ο τάπιρος;
Γένος περισσοδακτύλων θηλαστικών της οικογένειας των Ταπιριδών. Ζώα μεγαλόσωμα με κωνική κεφαλή που καταλήγει σε μικρή προβοσκίδα στην άκρη της οποίας βρίσκονται τα ρουθούνια. Σκοτεινόφαιο τρίχωμα, παχύ δέρμα, τα μπροστινά του πόδια έχουν τέσσερα δάκτυλα, ενώ τα πίσω τρία. Ζουν σε μεγάλες ομάδες όπου υπάρχει νερό, είναι φυτοφάγα και φιλήσυχα ζώα. Ο τάπιρος είναι είδος προς εξαφάνιση τόσο στην Αμερική όσο και στην Ν.Α. Ασία.
Ταπιρίδες: Όλη η οικογένεια που περιλαμβάνει τους τάπιρους της σύγχρονης εποχής, και τα εξαφανισμένα είδη που βρέθηκαν σε απολιθώματα. Τα απολιθωμένα λείψανα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς είναι συγγενή με τον σύγχρονο τάπιρο αλλά δεν είναι ίδια. Χρονολογούνται από την μειόκαινο υποδιάσταση έως σήμερα.
6) Τι είναι το Ιππίδιο;
Ιππίδιο: Γένος ζώων που ανήκει στην οικογένεια των Ιππιδίων, περισσοδακτύλων οπληφόρων θηλαστικών. Βρέθηκαν λείψανα στη Ν. Αμερική μέσα σε στρώματα της πλειοστοκαίνου υποδιάστασης του Καινοζωϊκού.
Ιππίδες: Η οικογένεια πέρασε με διάφορα γένη της περιόδου του καινοζωικού, έφθασε στο κορύφωμά της με το σημερινό άλογο. Μέσα στην εξέλιξη του είδους τα δάκτυλα έγιναν ένα, μεγάλωσε το μέγεθος και τα δόντια.
Γ.Μ.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.