Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΑΡΗ




 ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΑΡΗ

Το έθιμο των Φώτων αρχίζει την παραμονή με μια μεγάλη και καλά οργανωμένη ομάδα από μεγάλους και μικρούς ξεκινώντας από πόρτα σε πόρτα, γυρνά όλες τις γειτονιές του χωριού αψηφώντας ανηφοριές, κατηφοριές, τραγουδώντας τα κάλαντα.

Ξεκινούν από του Παπά το σπίτι με το τραγούδι του και μετά

συνεχίζουν για τα υπόλοιπα σπίτια, λέγοντας το τραγούδι του Αφέντη - Κυράς - Παιδιά - Τσοπάνη - Αγόρι και Κορίτσι, όταν υπάρχει στο σπίτι.

Η πολυμελής παρέα, έχει ορίσει κάποιον ως ταμία, ενώ κάποιος άλλος έχει μαζί του ένα ταγάρι για να παραλάβει ορισμένα φαγώσιμα (κρέας, χοιρινό κ.λ.π.) που τους δίνουν οι νοικοκυρές, γι' αυτό φωνάζουν στο τέλος του τραγουδιού, γκουϊ-γκουϊ-γκουϊ που σημαίνει «δώσε μας και το μερτικό», όπως και γίνεται.
Όταν οι τραγουδιστές τελειώσουν και με το τελευταίο σπίτι, συγκεντρώνονται στο κατάστημα της πλατείας, ψήνουν τα κοψίδια που έχουν συγκεντρώσει από τις προσφορές των Λαμαριωτών και κάνουν το δικό τους γλέντι προετοιμάζοντας τις λεπτομέρειες για το αυριανό και πιο επίσημο γλέντι όλων των κατοίκων και φίλων.

Ανήμερα των Φώτων, η ημέρα ξεκινά με την θεία Λειτουργία και αμέσως το μαγείρεμα της γίδας που αγόρασαν με τα χρήματα από τα κάλαντα. Εδώ έμπειροι μάγειροι κανονίζουν το μαγείρεμα της γίδας με ρύζι ή μακαρόνια. Το βράδυ όταν όλα είναι έτοιμα αρχίζει το τρικούβερτο γλέντι των Λαμαριωτών.


Δημήτριος  Κοκονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.