Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ







Οικιγένειες 18
Χήρα 1
Σπέντζα 456
Σιτάρι 20 φορτώματα 400 άσπρα
Κριθάρι   12 φορτώματα  168
Πρόβατα 50 φόρος 17
Γουρούνια  30 άσπρα
Μελίσσια 70α
Φόρος κρασιού 317

To 1092  o Οσιος Χριστόδουλος φτάνει στη Εύβοια.Η παράδοση αναφέρει ότι  έφτασε στην Ερέτρια κι από εκεί στην  πορεία του προς την Λίμνη έχτισε την εκκλησία της Αγίας Άννας,και προς τιμήν της Άννας Κομνηνής, στο Γέρωντα και κατόπιν τη  μονή του Αι Γιάννη Θεολόγου στο Θεολόγο.Σήμερα ο ναός  του Αι Γιάννη είναι το κοιμητήριο του χωριού. Καταστράφηκε το  1821 από τους τούρκους και ξανακτίστηκε αργότερα.Σε πολύ κοντινή απόσταση είναι ο ναός της Παναγίας μεταγενέστερο μοναστήρι.

Αυτά αναφέρει η παράδοση.

Στοιχεία:
Απόδειξη για την παραμονή του στην Εύβοια είναι η διαθήκη του:

Ο Όσιος κατά την διαμονή του στον Εύριπο συνέταξε την «Διαθήκη» και τον «Κωδίκελλό» του (Μάρτιος 1093). Τη Διαθήκη αυτή, για να έχει ισχύ, την υπογράφουν επτά αξιωματούχοι της επισκοπικής αρχής και της πόλεως Ευρίπου (Χαλκίδος), ήτοι Λέων πρεσβύτερος και σακελλάριος της πόλεως Ευρίπου, Ιωάννης πρεσβύτερος και νοτάριος της καθέδρας Ευρίπου, Μιχαήλ.... της καθέδρας Ευρίπου, Βασίλειος ο ευτελής διάκονος.... και νοτάριος Ευρίπου κ.α.
Η παραμονή του στην Ευβοια διήρκησε από το 1092 έως το 1093 για τους περισσότερους μελετητές  η το 1101 για κάποιους άλλους.Αν ισχύει η πρώτη άποψη είναι λίγο το χρονικό διάστημα για να ισχύουν όλα όσα αναφέρει η παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.