Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΡΦΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Η Φριτιλάρια η ευβοϊκή (Fritillaria euboeica Rix, 1975) είναι ενδημική της Εύβοιας. Πρωτοβρέθηκε το 1865 από τον καθηγητή Θεόδωρο Ορφανίδη. Η οριστική βοτανική της περιγραφή δημοσιεύθηκε το 1975 από τον Rix. Ενδημεί στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας (Δίρφυς, Καντήλι, Πυξαριά, Ξηρό), σε υψόμετρα 700 - 1700 m. Το 2009 ο Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος την βρήκε σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο στην Δυτική Εύβοια, κοντά στο χωριό Πολιτικά σε υψόμετρο 100 m.



Η Fritillaria euboeica είναι γεώφυτο με βολβό διαμέτρου μέχρι 2 cm. Φύλλα 5-8 γλαυκοπράσινα, λογχοειδή. Βλαστός 5-20 cm. Άνθη κίτρινα που γίνονται ερυθρωπά κατά την ωρίμανση. Φύεται σε πετρώδεις θέσεις σε ανοίγματα δασών πεύκων (P. halepensis), ελληνικών ελάτων (Abies cephalonica) ή θάμνων. Στα Πολιτικά εμφανίζεται σε θαμνότοπους και ακαλλιέργητους ελαιώνες. Ανθίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο. Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (εκδ. 2009).
http://florahellenica.blogspot.gr/2011/10/fritillaria-euboeica.html


                                                     Daphne euboica






Δίρφυς 28/04/2013

Περιγράφτηκε το 1957 (Rech.f.) ως ενδημικό της Εύβοιας αλλά με την τελευταία ταξινομική αναθεώρηση θεωρείται συνώνυμη της Daphne oleoides.


http://florahellenica.blogspot.gr/search/label/Δίρφυς



Allium dirphianum




Το Άλλιο της Δίρφης (Allium dirphianum Brullo & al. 2003) είναι ενδημικό της Εύβοιας.
Φύεται σε ασβεστολιθικά εδάφη, σε ανοίγματα δασών, συνήθως σε σκιερές θέσεις και σε υψόμετρα 1400 - 1500 μ.
Ανθίζει το καλοκαίρι.


                                                                         

                                                                Allium calamarophilon



Το Allium calamarophilon είναι ένα είδος φυτού στο γένος Allium . Είναι ενδημικό για την Ελλάδα , γνωστό μόνο από έναν μικρό πληθυσμό στο νησί της Εύβοιας , σε μια βραχώδη ακμή στο κέντρο του νησιού κοντά στην πόλη της Κιμής. Τα φυσικά ενδιαιτήματά του είναι η μεσόγειος βλάστηση και οι βραχώδεις ακτές. Απειλείται από απώλεια ενδιαιτημάτων . [1]

Το Allium calamarophilon είναι ένα πολύ μικρό φυτό με ένα κοντό, λεπτό σκασίλι ύψους μόλις 12 cm. Τα φύλλα είναι λογχοειδή. Το Umbel περιέχει 5-8 λευκά ή ροζ λουλούδια με σκοτεινά μεσαία σχοινιά κατά μήκος καθενός από τα tepals

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.